Dire Straits – Communiqué (1979)

A principis de l’any 1978, Dire Straits entraven a l’estudi per enregistrar el seu primer disc homònim continent del seu èxit absolut Sultans of Swing. Aquell mateix any, a finals, van enregistrar aquest segon disc, Communiqué, tot i que va ser publicat l’any següent. Com moltes altres bandes, després d’un debut reeixit el segon disc no es va fer esperar.
Dire Straits eren els germans David i Mark Knopfler, provinents de Glasgow, Escòcia, i guitarristes tots dos, emigrats a Londres per provar fortuna en el món de la música. David compartia pis amb John Isley, el que seria baixista de la banda. Completaria la banda Pick Withers, un bateria de sessió amb qui Mark havia tocat anys enrere.

Són un grup de manual; van seguir tots els passos que tot grup de rock ha de seguir, però que poques vegades funcionen. Aquests són:

1/Estalviar els diners necessaris per fer una gravació, demo o maqueta. (En aquest cas 120 lliures).
2/Enregistrar entre quatre i cinc cançons amb algun mega hit (la bona) entre elles (en aquesta maqueta la bona era Sultans of Swing).
3/Donar la maqueta a algun conegut de la banda que treballi en la indústria musical, tot músic en coneix algun. (Charlie Gillet era un crític que tenia un programa a la BBC de Londres).

Fins aquí els tres passos que ha de fer tot grup de música, el que passà després ja està més en el terreny de l’impossible, però a vegades pot passar.
Charlie Gillet va punxar la maqueta al seu programa un diumenge de l’estiu del 77 i el telèfon de l’emissora va començar a treure fum…

Els dos primers discs dels Dire Straits es poden considerar un de sol; mateixa formació, mateix so, mateix estil. Potser la qualitat del segon és un pèl millor, està gravat a Nassau, Bahames, amb tot el relax que això comporta. En aquest Communiqué hi ha temes emblemàtics de la banda com Lady Writer, Once Upon a Time in the West i joies com News o Where Do You Think You’re Going amb un dels millors finals que em venen ara mateix a la memòria (un altre seria el de Gates of Delirium del disc Relayer dels Yes, però això són figues d’un altre paner).

Dire Straits Communiqué

El disc, traient el cap de l’estanteria… PVP 500 Ptes.

Resumint; els músics van enregistrar la seva primera maqueta l’estiu del 77 i a finals del 78 estaven a les illes Bahames enregistrant el seu segon àlbum… com deia el teutó, “…no hase falta desir nada más.

Després d’aquest àlbum, i amb l’entrada a la nova dècada, David Knopfler abandonà la banda per la pressió que significa estar en una banda amb súper vendes, amb gires i tota la indústria al damunt.

La banda només va enregistrar 6 discs, tots excel·lents, tret del darrer, On Every Street, una mica més fluix que els altres, potser pel fet que qualsevol cosa que comparis amb Brothers in Arms té les de perdre. La qüestió és que la publicació d’aquest darrer àlbum va produir una gira mundial que va permetre que un servidor veiés aquesta magnífica banda en directe a Barcelona el 8 de maig del 1992, l’única vegada que he posat els peus en una plaça de toros fins a la data.

Com a curiositat, i per qui ho vulgui saber, Dire Straits vol dir Grans Penúries en català, Grandes Apuros en castellà. És un dubte que vaig tenir durant molt temps i que Google, per descomptat, m’ha resolt. Benaurada era digital!

Anuncis

2 comentaris

Filed under 1978, dire straits, Pop, rock

2 responses to “Dire Straits – Communiqué (1979)

  1. Communiqué és el seu disc que més m’agrada. El que més cops vaig escoltar d’adolescent en disc de vinil mentre jugava amb l’spectrum. Una peça perfecta rere una altra.

  2. Fina

    Gràcies pel teu repàs musical, la vida millor amb música.;)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s