The Beatles: The Beatles aka Please Please Me (1963)

Fa cinquanta anys que els Beatles van engegar la seva carrera discogràfica, treure un L.P. als anys seixanta era arriscat, degut a l’alt cost d’aquests a les botigues, per això se n’extreien singles i E.P., petites recopilacions de quatre cançons més a l’abast de la butxaca dels joves de l’época. Aquest concepte ha tornat als nostres dies, i els sencills i E.P. estan més de moda que mai, a través de les plataformes digitals, que estimulen la compra de cançons sueltes, perdent així el que la música havia guanyat durant els darrers seixanta i setanta, que era l’àlbum conceptual, i el disc com a obra.

Va ser George Martin que treballava a la E.M.I. qui després de que els Beatles fosin refusats per diferents discogràfiques, entre ells la DECCA que posteriorment fitxaria els Stones, els va donar una oportunitat i va assumir el risc.

Tots els discs dels The Beatles tenen un encant especial, des del primer fins a l’últim. Cal fer l’exercici, cada cop més difícil per les noves generacions d’oients, de posar-se a l’época i obviar els prejudicis, (no fa gaire vaig sentir en boca d’un teenager que els Beatles eren la banda més sobrevalorada de la història de la música), que els ho diguin als Foo Fighters, The Posies, Pixies (o a molts altres grups de pop actual i de tots els temps), que veuen de les melodies i harmonies beatelesques.

La discografia dels Beatles, ben condimentada amb un polsim de The Who, un rajolinet de The Kinks i uns grams de The Rolling Stones, és la història de la música pop. Tot el demés és còpia de la fòrmula creada per aquest Poker de bandes genials.

En aquest disc hi trobem 8 temes de McCartney i Lennon, abans que l’ordre dels autors canviés a Lennon/McCartney i 6 temes que els Beatles tocaven en directe en els seus shows; aquests temes d’altres autors eren èxits del moment que ells havien adaptats per les seves actuacions.

En aquest disc encara no hi ha composició de Harrison, però tan ell com Ringo ja canten un tema cadascú, fet que es repetiria en tots els discs posteriors dels Beatles. Ringo Starr canta Boys, de Dixon i Farrell, i Harrison canta Chains, un tema composat per Carol King i el seu marit  Gerry Gofin al Brill Building. Un dia he de parlar d’aquest edifici situat a l’avinguda Broadway de Nova York, ja que va ser una factoria d’éxits musicals durant els anys seixanta, i on hi van treballar entre d’altres Carole King, Neil Sedaca, Burt Bacharach i Hal David, Neil Diamond, Billy Joel, Paul Anka en petits despatxets, composant els números 1 de les llistes mundials d’aquella época.

Aquest disc va estar número 1 a les llistes d’èxits des de l’onze de maig fins al mes de desembre, que el va desbancar With the Beatles, el segon disc del quartet. I conté classics com I saw Her Standing There, Please lease Me, Love me Do o el Twist and Shout cantat per Lennon.

Un fet a destacar d’aquest disc és la producció dels temes, l’ús de l’harmònica en alguna cançó i la destresa musical dels quatre de Liverpool, que havien guanyat gran experiència en la seva estada a Hamburg, aquest factor va ser decisiu de ben segur en el seu éxit. Era una banda de directe que passada a l’estudi amb les brillants mans de George Martin van aconseguir un só brillant i nou. I aquesta col·laboració els va fer buscar sempre coses noves, experimentant i barrejant estils, mai estarem prou agraïts als Beatles i al que jo crec que va ser el seu autèntic gurú, l’inefable Sir George Martin.

The Beatles

A nivell personal, us diré que la col·lecció dels discs dels Beatles que tinc és tota original i de l’època, regalada pel meu pare l’estiu del 2007. I que conté la versió doble E.P. del Magical Mistery Tour, i la còpia número 01250507 del White Album, així com algun disc brasilè, Beatles 65 (editat només pel mercat americà) i la recopilació d’enregistraments amb Tony Sheridan de la época alemanya editada per Polydor l’any 1964, aprofitant l’éxit de la banda. És una bona col·lecció que de tant en quant dona voltes al meu tocadiscos.

La Col·lecció

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Discs, Please Please Me, The Beatles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s