Gary Numan: Dance (1981)

L’any 1997 es celebraven els 30 anys de la invenció del sintetitzador i juntament amb un bon amic meu, el Xavi Cornella, vam proposar a Radio Nacional d’Andorra la realització d’un programa setmanal que repassava l’història d’aquest instrument al llarg d’aquelles tres darreres dècades.

El programa es deia Oscil·ladors i constava de diferents apartats; en un parlàvem de l’evolució de l’instrument i repassàvem els models més importants que havien aparegut des de l’Electro-Theremin o Tannerin, usat en la introducció del Good Vibrations dels Beach Boys fins a les darreres WorkStations i mòduls de so. També parlàvem de novetats discogràfiques electròniques i fèiem una agenda de concerts i esdeveniments relacionats amb la matèria. Però l’apartat del qual jo m’encarregava de més bon grat era el d’investigar discografies d’artistes electrònics de tots els temps. Durant aquell any vaig comprar multitud de discs de música electrònica, d’electro-pop, electro-rock, electro-jazz… electro-tot vaja. Qualsevol disc en el qual hagués intervingut un instrument amb un circuit imprès era benvingut a la meva col·lecció.

Va ser d’aquesta manera que un dia vaig adquirir Dance (1981) de Gary Numan al Transbord, la mítica botiga de discs de l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella i una de les dues darreres, especialitzades en la venda de discs, que resisteixen al Principat d’Andorra, després que malauradament aquest any hagi tancat les portes el Tonet de la Música.

De què va el disc?

El disc és un bon disc de pop construït amb les màquines més avançades del moment, conté 11 temes només superats en elegància per la foto de la portada, mescla de modernitat i classicisme. La producció del disc aconsegueix crear atmosferes sofisticades i aparentment modernes per l’època. Però el que més em va sorprendre de l’elapé va ser la veu d’en Gary Numan, estranya i segura, no havia sentit mai res d’ell i aquest disc em va agradar moltíssim des de la primera escolta.

Gary Numan: Elegància i Modernitat

Side One

 • Slowcar to China
 • Night Talk
 • A Subway Called ‘You’
 • Cry, the Clock Said

Side Two

 • She’s got Claws (Mira aquesta cançó al YouTube)
 • Crash (Enllaç al YouTube)
 • Boys like Me
 • Stories
 • My Brothers Time
 • You Are, You Are
 • Moral

Escolta el disc a través de Grooveshark clicant aquí.

El disc funciona moltíssim i en bona part és gràcies als músics que hi toquen. El que més destaca és un baix sense trasts què pren el protagonisme en totes les cançons, doncs el seu volum en la mescla està per sobre dels paràmetres habituals. Està tocat per Mick Karn baixista de Japan, la banda New Wave liderada per David Sylvian. La guitarra està tocada per Rob Dean, en aquest cas ex-membre de Japan. Però OH!! la sorpresa és l’aparició de Roger Taylor, bateria dels Queen, tocant en tres temes de la segona cara del disc, Crash, You Are You Are i Moral.

És un disc arriscat i el que més sorprèn és el títol, ja que tot i anomenar-se Dance, no hi ha ni una sola cançó ballable, moltes cançons del disc traspuen melancolia i transcendència, aspectes que la música de ball no ofereix. Recorda l’experimentació d’uns primers Human League, o fins i tot algunes atmosferes del Low de David Bowie, o fins i tot algun episodi proposat per Brian Eno.

Una anècdota.

Aquest disc va sortir just després que Numan anuncies que deixaria els escenaris per dedicar-se a fer només discs a l’estudi. Va fer un comiat oficial dels escenaris amb el concert Wembley Farewell Shows, però curiosament la decisió li va durar ben poc, ja que pel seu següent disc, I, Assassin, va fer una gira per clubs d’E.E.U.U. per tornar més tard a escenaris més grans. Des d’aleshores no ha deixat els escenaris mai més i el passat 2010 va ser cap de cartell del Festival Sonar .

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Discs, Gary Numan, Música

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s