Spandau Ballet : Through the Barricades (1986)

Tal com ja he confessat, aquest va ser el primer disc que va entrar a casa havent-lo triat jo a la tenda. El meu pare era un melòman, i em va encomanar l’afició cap als discs. Mentiria si digués que ell era vinilòfil, doncs qualsevol suport que dugués musica dins seu li era vàlid, realment era un apassionat de la música. Quan jo vaig nèixer, a casa hi havia al voltant de 200 vinils, una cinquantena de singles i E.P., i innumerables cintes de cassette, tot més o menys ordenat. Aquell Through the Barricades va ser la meva primera aportació a la col·lecció, va costar 1.200 pessetes als Grans Magatzems Pyrenées.

Through the Barricades és un disc editat l’any 1986 per CBS; conté 9 temes en dues cares, 5 a la primera i 4 a la segona, tot i que estan numerats de l’ú al nou. Això denota la voluntat de fer un àlbum conceptual. De fet comença i acaba amb el tema que dona nom al disc, i la temàtica de la majoria de les cançons és l’amor… de fet totes parlen d’això (no oblidem que aquesta banda està emmarcada dintre dels New Romantics).

Portada Through the Barricades d'Spandau Ballet

Cara Ú

 1. Barricades – Introduction
 2. Cross the Line
 3. Man in Chains
 4. How many Lies ?
 5. Virgin

Cara Dos

 1. Fight for Ourselves
 2. Swept
 3. Snakes and Lovers
 4. Through the Barricades (mira el vídeo d’aquest tema)

Escolta el disc via Grooveshark

Em feia mandra escoltar-lo després de tants anys, ja que, sota el meu humil parer, molta de la música creada i editada als anys 80 no ha superat el test del pas del temps. Tot i així aquest disc m’ha sorprès moltíssim, ja que recordava als Spandau Ballet com una banda carrinclona, emmarcada dins de la corrent dels New Romantics, amb bateries electròniques i balades ensucrades; he de dir que no és del tot així.

De què va el disc? Doncs és un disc de rock en tota regla, conté riffs de guitarra increibles, com el de Cross the Line o el de Fight for Ourselves. Segons he llegit darrerament, al voler fer el salt als E.E.U.U., van endurir el seu estil melós i van decidir fer-ho a la manera del seu grup preferit de rock d’aquella època, que no eren uns altres que els Bon Jovi; uns Bon Jovi que precisament van fer el salt a la fama aquell mateix any 1986, amb el seu tercer disc Slippery when Wet. Sabent aquest extrem, podrem reconèixer en les intencions del disc una aproximació estilística a la banda de New Jersey, tot i que la producció no li permeti arribar als nivells de duresa que potser ells mateixos haurien volgut.

Com ja he dit Cross the Line comença amb un riff de guitarra, que amb un altre tipus de distorsió hagués quedat bé en qualsevol disc de Rock vingut de l’altra banda de l’Atlàntic. També podem sentir pinzellades de soul i de gospel en els cors femenins de varies de les cançons del disc, com Man in Chains o Virgin. La segona cara del disc comença amb una cançó amb aspiracions a ser un himne, Fight for Ourselves comença amb una tornada segurament pensada per què el públic la cridés en els concerts de la banda. Snake and Lovers és per mi el tema més fluix del disc, on els sintetitzadors i els efectes d’estudi característics d’aquella època destaquen un pèl massa, però dona pas al darrer tema de l’àlbum, el que dona nom al disc i és una molt bona balada pop, Through the Barricades comença amb una primera part tranquil·la, amb el saxo de Steve Norman jugant amb les melodies vocals de Tony Hadley. La cançó augmenta d’intensitat a mesura que arriba al final, és tota ella un crescendo, un bon tema, que segons com t’agafi pots pensar que és molt nyonyo, però que carai… sense prejudicis entra bé.

Una curiositat: Tony Hadley té una veu greu molt interessant, digna d’un bon crooner, i ha aprofitat aquesta característica per fer una sèrie de concerts com a tal, amb un repertori de standards del swing i algun tema d’Spandau Ballet arranjat per l’ocasió. La curiositat és que com a banda d’acompanyament va triar l’excepcional banda de swing Barcelona Jazz Orchestra, amb la que va fer una extensa gira. Aquí el podeu veure en aquesta faceta.

Anuncis

2 comentaris

Filed under 1986, New Wave, Pop, Spandau Ballet

2 responses to “Spandau Ballet : Through the Barricades (1986)

 1. Guillem

  Felicitats pel bloc i per aquest primer post tant complet i interessant!

 2. Fina Sala

  Temazo Through the Barricades, aquesta canço va sonar molt i molt, segurament molta gent de aquella generació es van enamorar amb Spandau Ballet, ( no es el meu cas) 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s